Number
There are different ways of asking someone to add and subtract numbers. You need to learn the different words
Which of the following mean add and which of the following mean subtract.
SUM TAKE MINUS
MORE INCREASE PLUS LESS
DIFFERENCE TOTAL ALTOGETHER
DECREASE SUM
Answers
Here are some questions that use those words to see if you understand how to use them.
1. A computer game increases in price by £5.50 from £47.25, what is its new price?
2. The cost of a music CD is £12.00. If I have £38 pounds to spend.
a. How many can I buy altogether?
b. How much change do I have left?
c. How much more will I need to buy another one?
3. Sam is 1.8 metres tall. Rebecca is 1.3 metres tall. What is the difference in their heights
3.Find the sum of the following 3 numbers:
23, 34, 61
4. Find the difference between the following 2 numbers
121, 22
5. How much more is £13.20 than £9.50?
6. Find the total cost of the following items. Give your answer in pounds
Item Cost
Crisps 12p
Drink 28p
Salad roll 68p
If I have £3 How much change do I have left?
Answers
Those look hard because they use those words, but if you know what those words mean, they can become very easy.
Make sure you understand what those words mean!
Now to finish off some quick fire addition and subtraction. Get someone to time you and write down the answers. Good luck!
Go
You need to be able to quickly add and subtract numbers in your head without using pen and paper
Try these and see how fast you can write down the answers.
1. 3 + 2= | 2. 7 + 4 = | 3. 11+ 9= | 4. 9 + 11= |
5. 16 + 7= | 6. 13 + 7= | 7. 26+ 9= | 8. 13 + 6= |
9. 9 + 19= | 10. 7 + 14= |
Now try the subtractions
1. 11-10= | 2. 13-8= | 3. 14-7= | 4. 12-9= |
5. 16-5= | 6. 18-3= | 7. 19-2= | 8. 17-4= |
9. 21-2= | 10. 14-7= |
Answers
Here are the answers in columns. How did you do?
ADD |
SUBTRACT |
Total |
Difference |
Plus |
Take away |
Sum |
Take |
Altogether |
Minus |
Increase |
Less |
more |
decrease |
Return to top
Remember it is the speed and accuracy that matters.
1. 3 + 2= 5 | 2. 7 + 4 = 11 | 3. 11+ 9= 20 | 4. 9 + 11=20 |
5. 16 + 7= 23 | 6. 13 + 7= 20 | 7. 26+ 9= 35 | 8. 13 + 6=19 |
9. 9 + 19= 28 | 10. 7 + 14= 21 |
1. 11-10=1 | 2. 13-8=5 | 3. 14-7=7 | 4. 12-9=3 |
5. 16-5=11 | 6. 18-3=8 | 7. 19-2=17 | 8. 17-4=13 |
9. 21-2=19 | 10. 14-5=9 |
Well how did you do? Were you quick? Could you get faster?
Join us again for more help tomorrow
Answers to word questions
1. A computer game increases in price by £5.50 from £47.25, what is its new price?
ADD THOSE TOGETHER £52.75
2. The cost of a music CD is £12.00. If I have £38 pounds to spend.
d. How many can I buy altogether? 3 (ADD)
e. How much change do I have left? £2.00 £38 - £36
f. How much more will I need to buy another one? £10.00 (ADD TO £2.00)
2. Sam is 1.8 metres tall. Rebecca is 1.3 metres tall. What is the difference in their heights 0.5m
SUBTRACT 1.3 From 1.8 = 0.5m
3.Find the sum of the following 3 numbers:
23, 34, 61 (ADD) 118
4. Find the difference between the following 2 numbers
121, 22 = 99 (SUBTRACT )
5. How much more is £13.20 than £9.50? £3.70 (SUBTRACT)
6. Find the total cost of the following items. Give your answer in pounds
Item Cost
Crisps 12p
Drink 28p
Salad roll 68p
£1.08 (ADD) remember to give your answer in pounds
If I have £3 how much change do I have left?
£1.92 (SUBTRACT) YOUR ANSWER FROM £3 POUNDS
That wasn't so bad remember to take your time and read the questions carefully .